Produkty spożywcze korzystnie wpływające na mózg

Dużo się mówi o zdrowej diecie, korzystnie wpływającej na układ krążenia, czy poszczególne narządy, na przykład wątrobę. Warto również pamiętać o tajemniczym i niezastąpionym narządzie, jakim jest mózg. Okazuje się, że mózg również ma swoje preferencje żywieniowe i jedząc określone produkty, możemy usprawnić pracę mózgu. Co więcej, w ten sposób możemy również zmniejszyć ryzyko groźnych chorób.

Co jeść, by mózg był zadowolony?

Mózg absolutnie uwielbia zielone warzywa. Szpinak, jarmuż, sałata, brokuły — to wszystko może wspaniale wpłynąć na pracę Twojego mózgu, a co najlepsze, przeważnie są to produkty łatwo dostępne. Warto wprowadzić do swojej diety również siemię lniane, orzechy wszelkiego rodzaju, a także naturalne kakao. Wielbiciele słodyczy na pewno docenią korzystne właściwości gorzkiej czekolady, którą także warto jeść, na przykład zamiast słodkich przekąsek. Te produkty wspomagają pamięć i koncentrację, podobnie jak miłorząb japoński i zielona herbata.

Co ciekawe, korzystny wpływ na mózg mają również podroby i drożdże. Nie sposób zapomnieć także o owocach. Spożywaj truskawki, cytrusy, borówki i kiwi, by dostarczyć organizmowi witaminy z grupy B. Dzięki temu ochronimy mózg przed ryzykiem zawału i udaru.

Jakie produkty spożywcze są niekorzystne dla mózgu?

Jeśli chodzi o produkty niekorzystne dla zdrowia i sprawności mózgu, na szczęście nie ma ich wiele. Pierwsze, co przychodzi do głowy praktycznie każdemu, to alkohol. Napoje procentowe mają fatalny wpływ na pracę mózgu, a do tego bezpowrotnie niszczą szare komórki i sieci neuronowe, które z wiekiem i tak ulegają degradacji. Jeśli więc zależy nam na zdrowym starzeniu się mózgu, powinniśmy odstawić alkohol całkowicie. Oprócz tego mózg nie lubi też nadmiaru soli. Ma to wpływ z działaniem układu nerwowego i krwionośnego. Zbyt duże stężenie sodu zaburza pracę naczyń krwionośnych, co negatywnie wpływa na ogólne zdrowie, w tym zdrowie i bezpieczeństwo mózgu. Uważać należy również na węglowodany proste, przez które cukier w organizmie nie ma stałego poziomu. To także zaburza pracę mózgu.