Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem

Świąteczne wypieki cieszą się ogromną popularnością. Przygotowujemy je tylko na ten szczególny czas, dlatego smakują tak wyjątkowo. Planując menu na Wielkanoc, warto uwzględnić nie tylko tradycyjne polskie przepisy, ale także receptury z innych krajów. Bułeczki z krzyżykiem (nazywane „hot cross buns”) pochodzą z Wielkiej Brytanii, tradycyjnie przygotowywane są również w Irlandii, Australii i wszędzie tam, gdzie swoje kolonie posiadała Korona Brytyjska. Smakują wyśmienicie, szczególnie gdy są jeszcze ciepłe. Można je też polać syropem, miodem albo posypać cukrem pudrem. Upiecz te bułeczki i zachwyć nimi swoich gości podczas wielkanocnego śniadania!

Składniki

Na zaczyn do bułeczek wykorzystamy takie składniki jak: 50 g mąki typu 650 lub 750, 200 ml mleka, łyżka cukru oraz 20 g drożdży.

Na ciasto będą nam potrzebne: 350 g mąki (typu 650 lub 750), 50 g masła, jajko, dwie łyżki cukru, szczypta soli, pół łyżeczki przyprawy do piernika, 100 g rodzynek, 50 g żurawiny, dwie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz olej.

Dodatkowo do wykonania krzyżyków wykorzystamy: 50 ml wody, 80 g mąki oraz 20 ml oleju.

Wykonanie

Przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzane mleko mieszamy z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowujemy ciasto: jajko roztrzepujemy z cukrem oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem, wsypujemy mąkę, sól i przyprawy, wlewamy powstały wcześniej zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około dziesięć minut aż będzie miękkie i gładkie. Ciasto smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy na dwadzieścia minut. Po tym czasie dodajemy bakalie i ponownie zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na dwanaście równych kawałków, z których formujemy bułeczki. Wyrobione bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej dokładnie mieszamy tak aby uzyskać ciasto o gęstości pasty. Przekładamy je do woreczka cukierniczego, ścinamy róg i na każdej z wyrośniętych bułeczek robimy krzyżyk.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około dwadzieścia minut. Studzimy i podajemy. Smacznego!